Ποια η σωστή εκπαίδευση για το πλύσιμο χεριών

Το σωστό πλύσιμο χεριών είναι το Α και το Ω για την καθαριότητα και την υγιεινή. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί πρέπει να μάθει από νωρίς κάποια βασικά πράγματα:

  • Κατά πρώτον, πρέπει να μάθει να πλένει τα χέρια του οπωσδήποτε σε συγκεκριμένες συγκυρίες όπως όταν γυρίζει σπίτι, πριν το φαγητό, όταν πάει τουαλέτα, αφού φυσήξει τη μύτη του κτλ.
  • Επειδή κατά κανόνα τα παιδιά βρίσκουν βαρετό να πλένουν τα χέρια τους, το ξεχνούν ή το αποφεύγουν, είναι απαραίτητο να βρείτε την κατάλληλη ευκαιρία να εξηγήσετε με απλά λόγια τους λόγους που δεν πρέπει να το αμελεί.
  • Φυσικά πρέπει να του δείξετε το σωστό τρόπο να πλένει τα χέρια του και συγκεκριμένα ότι πρέπει να τα απολυμαίνει με το σαπούνι ή υγρό κρεμοσάπουνο για μισό περίπου λεπτό, δείχνοντας σπουδή τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πλευρά των χεριών του.
  • Φροντίστε να μεριμνεί και για την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα. Σε περίπτωση που ζητάει επιτακτικά να αγοράσετε άλλο σαπούνι ή κρεμοσάπουνο που είδε στο σούπερ μάρκετ, εξηγήστε του ότι όλα κάνουν την ίδια, εξίσου αποτελεσματική δουλειά.
  • Ενημερώστε επίσης το παιδί ότι την καλύτερη απολύμανση κάνουν τα σαπούνια/υγρά κρεμοσάπουνα και μόνο αν δεν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο, καταφεύγει κανείς στα υγρά μαντιλάκια ή τα υπόλοιπα υποκατάστατα.
  • Μέσα από την επανάληψη και βέβαια βλέποντας ότι κι εσείς πλένετε τακτικά τα χέρια σας, θα γίνει βίωμα στο παιδί και όσο μεγαλώνει δε θα υπάρχουν εντάσεις ή "διαπραγματεύσεις" για να το κάνει.